Met een menselijke waterketting heeft de sp.a zaterdagmiddag gepleit voor het opnieuw bevloeien van de Hellekensloop. Met energie van zonnepanelen moet een pomp in gang gezet worden om met water van de Kleine Nete de Hellekensloop opnieuw te bevloeien.

In 2001 gaf het toenmalige stadsbestuur het startschot voor het project 'Hellekens, groene oase in de stad'. Met geld van de Koning Boudewijnstichting werden waardevolle houtkanten aangeplant, wandelwegen voorzien en natuurinfoborden geplaatst. Ook de vernatting van de Hellekensloop was in het project begrepen.

Door technisch falen heeft de experimentele windturbine die het Netewater in de Hellekensloop moet pompen nooit behoorlijk gewerkt.

Erik Vervoort (ex-Groen) en Jan Bertels (sp.a) : 'We willen dit geëxperimenteer stoppen en resoluut kiezen voor een waterpomp op zonnepanelen. De stad moet daarin investeren, zoniet zijn de investeringen en herprofileringswerken van 2001 zinloos. Een vernatte Hellekensloop moet terug kansen geven aan amfibieën in dit gebied, zoals het oorspronkelijk ook was vooraleer de Nete werd rechtgetrokken. We willen de Hellekensloop ook stroomafwaarts opnieuw verbinden met de Nete, zodat de originele waterhuishouding in dit gebied wordt hersteld.'